backscan

backscan_transparent_bigA Back Scan, másnéven Spinal-Mouse (orvosi gerincegér) egy kézben fogható szkenner, amely elektromágneses hullámokkal (fénnyel) dolgozik.dispozitiv-de-evaluare-coloana-vertebrala-spinal-mouse_6404892_1301173950_214x Ezzel az eszközzel a gerincet vizsgáljuk a nyaki 7-es csigolyától a keresztcsonti 3-as -ig (C7 - S3 -ig). A BackScan körbeforgatható 3D képet ad a páciens gerincéről.

Mire jó a vizsgálat?

A BackScan az egyetlen funkcionális vizsgálat, mely objektív és pontos értékelést ad a gerinc állapotáról:

 • a gerincsstabilizátorok rugalmasságáról,
 • terhelhetőségéről és a
 • fiziológiás görbületek állapotáról.

A lelet azonnali eredményt ad a lordózis, kifózis, valamint a gerincferdülés pontos mértékéről, valamint az egy blokkban mozgó, és a hipermobilis csigolyák helyzetéről a különböző testhelyzetekben. A terheléses vizsgálattal láthatjuk azt is, hogy a gerinc dinamikusan, vagy statikusan oldja meg a teherviselést.

Ezen információk segítségével könnyen felállíthatunk a páciens gerincének megfelelő egyedi kezelést, gyógytornát vagy edzést, melyekkel javítható a gerinc funkcionális állapota. A kezelések és a torna eredménye újabb méréssel ellenőrizhető, és kontrollálható!

Biztonságos vizsgálat?

 • igen, mert sugárzásmentes – a BackScan fénnyalábok (elektromágneses hullámok) ezreivel dolgozik.
 • igen, mert mellékhatás-mentes, akárhányszor (egymás után is) megismételhető.
 • gyermekeknél is teljesen biztonságos, de a csigolyák apró mérete miatt a vizsgálatot csak 6 éves kor felett tudjuk kivitelezni.

Hogyan zajlik a BackScan vizsgálat?

A gerincvizsgálat előtt kikérdezzük Önt panaszairól, az esetleges korábbi vizsgálatok eredményéről, betegségeiről. Amennyiben rendelkezik leletekkel, kérjük, hogy hozza magával.

A vizsgálatot szabaddá tett háton végezzük. A készüléket a gerinc tövisnyúlványain haladva végig vezetjük, mely azonnal kirajzolja az Ön gerincét a monitorra.

A mérést többféle különböző pozícióban is elvégezzük:

 • alapállásban (egyenes tartásban),
 • előrehajlásban,
 • oldalrahajlásban,
 • valamint terhelt állapotban (súlyokkal a kézben),
 • de végezhetjük akár hátrahajlásban,
 • ülve,
 • négykézláb,
 • illetve bármilyen panaszos, görnyedt pozícióban is.
image5
Back Scan mérés állva, hajlásban, terhelésben

A vizsgálatot követően a mérési eredményt értékeljük, és részletesen átbeszéljük a pácienssel. A lelet elvihető kinyomtatva, vagy átküldhetjük Önnek PDF formában. 

Szükség esetén, a gerinc egészségi állapotának javítására, a terapeuta javaslatot ad Kinesio-Tape kezelésre vagy terápiára.

Eredményével azonnal felkeresheti gerincgyógyászát, orvosát, gyógytornászát, manuálterapeutáját, újraméréssel a terápiájának sikeressége ellenőrizhető. A lelet alapján diagnózist csak orvos állíthat fel.

Mikor és miért mérjük meg a gerincünket?

Fáj, zsibbad, szúr, érzéketlen...

fajdalomAz elsődleges ok egy gerincvizsgálatra legtöbb esetben a fájdalom, a végtagok zsibbadása és a mozgáskorlátozottság. A BackScan nem helyettesíti, hanem kiegészíti az egészségügyben ismert és alkalmazott gerincdiagnosztikai berendezéseket.  Sok esetben szükségtelen a sugárzással járó vizsgálatok elvégzése, mivel a BackScan pontos képet ad a gerinc funkcionális állapotáról. Akut panaszok esetén a mérés segítségével pedig hatékony, egyedi Kinesio-Tape kezelést végezhetünk, melynek köszönhetően gyorsabban múlnak a panaszok, megerősíthetők az instabil izületek, javul a mozgásterjedelem és csökken a fájdalom.

Ha változtatni szeretnénk...

A vizsgálat célja a gerinc funkcionális állapotának, vagyis működőképességének mérése. A gerinc két fő funkciója a stabilitás és a rugalmasság biztosítása. A BackScan méri a gerinc rugalmasságát és terhelhetőségét, a gerincstabilizátorok erejét. A leletből megállapítható, hogy melyik gerincszakaszon milyen változásokra van szükség, a gerinc jobb funkcionális állapotának eléréséhez.

20161021_144210A gerinc terápiás kezelésében nagyon fontos szerepet kap a Kinesio-Tape. A bőrre ragasztható szalagokkal korrigálni, befolyásolni tudjuk az izmok tónusát, a gerinc helyzetét és funkionalitását.

Terápiás kezelést min. 6-8 héten keresztül folyamatosan, az állapot változásainak megfelelően végezzük. Emellett elengedhetetlen a napi szintű mozgások (erősítések, lazítások, gyógytorna) gyakorlása, elvégzése. A gyógytornászoknak és az egészségtudatos edzőknek igazi kincs egy BackScan lelet, hiszen a segítségével egyedi gyógytorna vagy edzésterv állítható fel. Az újabb vizsgálatok alkalmával könnyen összehasonlítható a korábbi és az aktuális mérési eredmény, így azonnal látható a javulás mértéke.

A panaszok megelőzésére...

Sajnos nincs tökéletesen egészséges gerinc, ezért ajánlott még a panaszok megjelenése előtt megtalálni és megerősíteni a gerincünk gyenge pontjait, instabil ízületeit. A BackScan vizsgálat pontos képet ad, így lehetőségünk van jobban megismerni testünk állapotát, és határait. Sajnos gyakran találkozunk jógázókkal, sportolókkal, edzőkkel, akiket csak egy hajszál választ el egy rossz mozdulattól egy-egy gerincszakaszon. Ezek még időben megelőzhetők.


7Gyermekeknél...

...gyakoriak a tartáshibák, gerincferdülés, egyéb deformitások, melyek ebben az életkorban még nagyon hatékonyan korrigálhatók. BackScan méréssel pontos diagnózis és kezelési terv állítható fel.

Miben más mint a többi gerincvizsgálat?

A BackScan vizsgálat olcsó és nem kell sorban állni, napokat várni az eredményre, hisz a gerincvizsgálatot követően, - mely kb. 15 percig tart -, elmagyarázzuk Önnek érhető módon, hogy mi látható a leleten.

BackScan vagy Röntgen?

A BackScan a RTG-hez hasonlóan a csigolyákat képes szkennelni, viszont a RTG-től eltérően nem fényképet készít a csontos elemekről, hanem sugárzásmentesen a gerinc funkcionális állapotát méri. Pontos mérési eredményt ad a csigolyák egymáshoz képesti helyzetéről, mozgásáról, a különböző testhelyzetekben, terhelt állapotban (súlyokkal a kézben), bármilyen panaszos pozícióban és mozgásban is. Precíz mérőműszer (1 fok pontossággal mér), míg a hagyományos RTG hibahatára ~4 fok!

A BackScan a gerincet nem fotozza, ezért sérülések, törés, rándulás, ficam esetén a RTG felvételre szükség lehet!

BackScan vagy MRi?

Az MRi vizsgálat a lágyrészek állapotát látja pontosan. Egyes esetekben (protrusio, sérv) indokolt lehet a BackScan vizsgálat mellett, amennyiben pontos képet szeretnénk látni a lágyrészekről (pl. porckorongok) állapotáról.

A BackScan lelet

Az alábbi vizsgálat egy páciens műtött (Th8-11 között stabilizált) gerincének analízise.

total
 

A gerinc általános értékelése pontszámokkal:

 • Total értékelés: 29 pont
 • Természetes (fiziologiás) görbületek: 24 pont
 • Rugalmasság, hajlékonyság: 26 pont
 • Terhelhetőség, gerincstabilizátorok működése: 34 pont

Szagittális mérés:

backscan lelet
Hajlásban: a görbület íve nem harmonikus Állásban: kifosis és lordosis íve megtartott Terhelésben: kifosis és lordosis mértéke alig növekszik. A teherviselést a gerinc statikusan oldja meg.
BackScan lelet
Flexió (hajlás) mértéke 13fokkal beszűkült. Terheléskor a súlypont 5fokot mozdul hátra.
BackScan lelet
Kifosis mértéke normal (54 fok), terhelésre jó izomválaszt ad, de alig mozdul (56 fok). A lordotikus ív fokozott (hyperlordosis 44 fok), terhelésre tovább fokozódik (47 fok)
BackScan lelet
Hypermobil csigolyák: Th5-7, Th12, L1-5 Együtt mozgó csigolyák: Th7-11 Ennek oka, hogy műtétileg ezt a szakaszt fixálták, a gerincnek ez a része titan merevítést kapott. A BackScan leleten pontosan látszik, hogy itt csak minimális mozgások jöhetnek létre, valamint a fixált rész feletti és alatti túlmozgó (kompenzáló) izületek is, ahol a fájdalom jelentkezni szokott.

Frontális mérés:

f1
A test súlypontja majdnem középen van. Balra a gerinc 10 fokos, jobbra 16 fokos dőlést tud megvalósítani.
BackScan lelet
Háti szakaszon 22 fokos balra konvex scoliosis (gerincferdülés). Ágyéki szakaszon 17 fokos jobbra konvex scoliosis. A sacrum 5 fokkal dől jobbra.

Lehetne jobb a gerincem?

Határozottan igen! A vizsgálat célja, annak kiderítése, hogy hogyan! Az analízis fényt derít a gyenge pontokra, választ kapunk rá, hogy mit tehetünk azért, hogy az Ön gerince a funkcióját jobban ellássa, ne korlátozza a mozgásban, rugalmasabb, terhelhetőbb és fájdalom-mentesebb legyen.

spine-center


Mérés és kezelés a Mozgásszerviz-ben:

 • 1 fő mérése, leletkiadás azonnal: 8.000 Ft
 • 1 fő mérése azonnali Kinesio-Tape kezeléssel: 10.000 Ft
 • További Kinesio-Tape kezelések: 3.000 Ft/fél óra
 • Egyéni konduktív terápia és egyéni edzés: 5.000 Ft/óra
 • Gyógytorna 6.500 Ft/óra!

Back Scan vizsgálatra időpontot kérhet:

Bognár Hajnal   +36 20 204 8810

ápolónő, kinesio- és akutape terapeuta